Wielki szacun , szkoda że w mojej niuni się nie da zrobić takiego bajeru
W zasadzie głównym problemem jest moduł ABS. Ciekawe czy jak by go przeszczepił do OII to by zadziałał? Gateway i tak większość modzonych OII ma już podmieniony, wspomaganie kiery jest w zasadzie identyko ( może różni się softem i G85 ) reszta gratów w zasadzie taka sama. Może by się udało, ale chyba za duże ryzyko, że się nie uda.
No dobra chłopaki. Asystent parkowania.
Ja powiem tak:
Dobremu kierowcy nie jest potrzebny żaden AP. Co Wy ludzie? Macie czujniki cofania i zaparkować nie potraficie? Asystent jest potrzebny?
To weźcie żonę i będzie wam asystowała podczas parkowania. Albo sąsiada poproście.
Ludzie, proszę Was, nauczcie się najpierw jeździć!
bobolino, super, a łyzka na to, ze kij ma dwa końce a na końcu widać słonce.
lilo, w CZ sa inne ceny, tam idzie kupic uzywana pompe z servo za 1000 kc - a 1000 kc to 180 zl niecale. Poza tym czesi sporo robia sami, kazdy z nich mial kiedys 105ke czy inna Skode, ktora naprawialo sie zestawem 5ciu kluczy, takze domoroslych mechanikow od groma :twisted:
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Ja już się "naparkowałem" I generacją AP , i stwierdzam, że w Wa-wie jest prawie nie przydatna, bo wszyscy parkują prostopadle. Także dodatkowe czujniki na tył zamówione, rozglądam się za centralką II generacji i myślę, że w niedługim czasie "zapgrejduje" asystenta do II gen .
bobolino przecież tu absolutnie nie chodzi o to, że ktoś umie czy nie umie parkować. Chodzi o to, żebyś pstryknął guziczkiem i obserwował, jak chłopakom z BMW czy E-klasy zjeżdża "kopara", bo u siebie musieli by za to dopłacić jakieś chore pieniądze, a w "dziadkowozie" jest :diabelski_usmiech
bobolino przecież tu absolutnie nie chodzi o to, że ktoś umie czy nie umie parkować. Chodzi o to, żebyś pstryknął guziczkiem i obserwował, jak chłopakom z BMW czy E-klasy zjeżdża "kopara", bo u siebie musieli by za to dopłacić jakieś chore pieniądze, a w "dziadkowozie" jest :diabelski_usmiech
Niektorzy tego nie pojma
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Niektorzy tego nie pojma
a ja śmiem twierdzić że bez pomocy psychologa może się to źle skończyć :diabelski_usmiech
a co z rs fl tam sa te stare czujniki wieksze.sa moze takie ???mozesz podac co dokladnie trzeba sprawdzic???czy wlacznik jest taki sam jak do pdc???mozesz zrobic jakis dokladny opis co i jak
piotrcar, czujniki te które są powinny działać bez problemu. Te dwa co są dokładane też są trochę większe ( ok. 1mm ) niż te w OII FL. Trzeba by zmierzyć jakiej średnicy są te zwykłe w RS FL i jeśli też większe to uchwyt powinien pasować. Jak nie to ostatecznie można próbować zaadoptować uchwyt z SII ( tam do tych bocznych czujników są uchwyty z takim kołnierzem jak w OII ).
Przełącznik może być dowolny, ten od PDC jak najbardziej pasuje.
a jaki oryginalnie jest przelacznik.bo widze ze u ciebie jest taki sam jak do pdc.a mozesz wrzucic jakis schemat jak to polaczyc a co jest do tego potrzebne???
mozesz podac co mam sprawdzic zanim zaczne cos wogole robic.
[ Dodano: Czw 27 Paź, 11 17:00 ]
napewno mam zobaczyc 03 abs i 44 i przekodowac i zobaczyc czy bedzie taki sma blad??dobrze rozumiem??
piotrcar, czy będzie działać to pewnie nikt nie wie. Musiałbyś spróbować podłączyć moduł z asystentem parkowania w miejsce swojego i zobaczyć jakie są błędy. U mnie wywalało tylko błąd brakujących czujników. W ABS i 44 nie było żadnych błędów.
Nie ma oryginalnego przełącznika, bo w OII FL nie jest w ogóle przewidziany asystent parkowania. Ale jest to dokładnie taki sam guziczek jak od PDC tyle, że powinien mieć inny obrazek na wierzchu.
Schemat masz poniżej ( w czerwonej ramce to co trzeba dołożyć - oczywiście mając już czujniki z przodu i z tyłu ).
kiwal, teoretycznie tak ( nawet dosyć rozsądna cena ), ale to jest zestaw pod SII i uchwyty do tych dodatkowych dwóch czujników trzeba by poobcinać, bo w SII mają standardowo taki duży okrągły, stożkowy rant a w OIIFL otwory są małe. Dodatkowo w SII te uchwyty są wyprofilowane i czujniki nie są wtedy równolegle z powierzchnią zderzaka ( trzeba je dopasować ). Łatwiej dokupić będzie dwa zwykłe płaskie uchwyty wtedy będzie mniej rzeźby.
kiwal, teoretycznie tak ( nawet dosyć rozsądna cena ), ale to jest zestaw pod SII i uchwyty do tych dodatkowych dwóch czujników trzeba by poobcinać, bo w SII mają standardowo taki duży okrągły, stożkowy rant a w OIIFL otwory są małe. Dodatkowo w SII te uchwyty są wyprofilowane i czujniki nie są wtedy równolegle z powierzchnią zderzaka ( trzeba je dopasować ). Łatwiej dokupić będzie dwa zwykłe płaskie uchwyty wtedy będzie mniej rzeźby.
czyli mowisz ze logiczniej jest kupic przycisk, modul i poszukac oryginalow od O2fl czujek.
Komentarz